U bevindt zich hier: Home » Nieuws


Tornax nieuwsfeed!Tornax nieuwsfeed! |

Nieuws

3 januari 2010

Meisjes B speelt op Open Club kampioenschappen


Afgelopen zaterdag stonden we om 8.30 uur 's morgens bij -7 graden te blauwbekken bij de sporthal voordat we op weg gingen naar de Diekmanhal in Enschede. Daar speelden de meisjes B de open clubkampioenschappen.

De open clubkampioenschappen voor meisjes B zijn zeg maar de Nederlandse Kampioenschappen voor clubteams voor meisjes die de B-leeftijd hebben (14-16 jaar). In Enschede was 1 van de voorronden voor deze kampioenschappen en Tornax was present met een B-team. Aangezien Marieke van Dames 1 ook nog de b-leeftijd heeft, was zij toegevoegd aan het team voor de Open Club. De rest van het team bestond uit Hilde en Romy (spelverdeling), Renate en Marjolein (mid) en Janine, Marieke, Iris en Lynn (buiten).

In de voorbereiding speelden de meiden een oefenpotje tegen de Jongens B die onlangs kampioen werden. De jongens waren geen partij voor de meiden en kregen met 3-0 klop. Dit hadden we niet verwacht en het was een welkome opsteker. De jongens zijn er nu nog goed ziek van hebben we uit betrouwbare bron vernomen. Toen we daarna ook nog eens goed partij boden tegen Dames 1 op een trainingswedstrijdje, begonnen we te geloven dat er wellicht iets moois stond te gebeuren.

We zijn na afgelopen zaterdag echter een illusie armer en heel wat ervaringen rijker. U zult begrijpen; we hebben de tweede ronde niet gehaald, maar het zat ons dan ook niet mee. Aangezien Tornax niet een rijkelijk bedeelde jeugdafdeling heeft, waren we met 8 meiden afgereisd richting Enschede.

De eerste wedstrijd speelden we tegen Volco Ommen. Een ploeg die elk jaar met een goed team meespeelt op de Open Clubkampioenschappen. Volco had 12 meiden op de spelerslijst staan (Tornax 8). We speelden de eerste set heel behoorlijk en verloren deze set met een gering verschil. Ook de tweede set speelden we niet slecht, maar bleven net aan de verkeerde kant van de score. Ook deze set verloren we dan ook. Toch bleef het gevoel bij de meiden en trainers hangen dat er meer te halen was geweest. We verloren niet alleen de set en de wedstrijd, we verloren ook onze aanvoerdster Renate. De midspeelster van de tegenstander was zo vriendelijk om na een aanval bij Renate op de voet te landen. Renate ging prompt door haar enkel heen en binnen de kortste keren zat er een bult formaatje ei op haar enkel. Het was al snel duidelijk dat Renate die dag niet meer zou spelen.

Ja, en dan wordt het moeilijk spelen. Renate is 1 van de 2 midspeelsters in onze selectie en tevens een goede passer en haar wegvallen betekent een behoorlijke aderlating voor het team. Tevens was ze achtervang voor de spelverdeling. Door haar wegvallen vielen tevens de mogelijkheden weg om binnen het team op de juiste momenten te rouleren. Ook betekende het dat buitenspeelsters die niet gewend zijn om mid te spelen dit in 1 keer wel moesten doen en zelfs meerdere sets. Kortom balen voor Renate en voor het team.

De tweede wedstrijd tegen Apollo 8 uit Borne ging niet goed. Of het kwam door het wegvallen van Renate of door het feit dat Apollo (jeugdbolwerk van de regio Oost) met 3 jeugdinternationals aantrad, we kregen geen vat op de 'kanonskogel'opslagen van Apollo. En als je niet onder de druk van de opslag van de tegenstander uitkomt dan kom je niet in je eigen spel. En dat was precies wat er gebeurde. De ene na de andere opslag vloog over het net en we waren niet in staat om deze opslagen te beantwoorden. Kortom, een vrij kansloze nederlaag. De kopjes gingen al hangen in het veld.

Gelukkig konden we na de tweede wedstrijd even bijkomen van de schade. We speelden pas om tien voor twee de derde wedstrijd tegen Twente '05, nog zo'n tegenstander met een bak aan jonge speelsters. Jan Alle en Annelies stelden een plan de campagne op voor deze wedstrijd. Welke speelsters stellen we op, wie speelt er niet op de eigen positie, etc. etc.

Al snel in de wedstrijd bleek dat ook Twente '05 net iets sterker was dan Tornax. We verloren beide sets. Het verschil was niet echt groot, maar genoeg om te verliezen. Marieke baalde als een stekker omdat ze voelde dat we op een goede dag tegen Volco en zeker ook Twente een meer dan redelijke kans hadden gemaakt. Helaas speelden we niet op ons best en met het wegvallen van Renate viel aardig wat aanvalspower weg.

De laatste wedstrijd tenslotte speelden we tegen VCZ uit Zuidwolde. Ook in deze wedstrijd liep het als in de vorige. We boden veel beter partij dan tegen Apollo, maar konden de sets niet in ons voordeel beslechten.

Kunnen we nu stellen dat we in Enschede niets te zoeken hadden. Zeker niet! Als Renate niet weggevallen was, waren we zeker niet eerste geworden, maar we hadden zeker wel van  VCZ gewonnen en wellicht voor een stuntje kunnen zorgen tegen 1 van de andere tegenstanders. Het verschil was niet zo groot als de speelsters in het veld dachten. Maar ja, als je 8 sets verliest dan zakt de moed je wel in de schoenen. Toch wil ik hierbij een lans breken voor de meiden.

Ze moeten niet vergeten dat we in de groep 4 meiden hadden die eerstejaars B zijn en zelfs 1 die nog de C-leeftijd heeft!!! Met andere woorden, eigenlijk hebben we het helemaal niet zo slecht gedaan. We zijn vanuit de 2e klasse vorig jaar doorgestoomd naar de hoofdklasse nu ( we mochten zelfs naar de topklasse !) en dat is zowaar geen katten...

En doordat Renate wegviel moesten we veel schuiven in het veld, wat de duidelijkheid niet altijd ten goede kwam. Marieke, Iris, Lynn. Romy en Janine bedankt voor het spelen van de sets die je niet op de eigen positie kon spelen. Marieke, daarnaast nog extra bedankt omdat je met ons mee wilde naar Enschede. Jammer dat we niet beter gescoord hebben. Maar goed, soms zit het mee en soms zit het tegen en het zat ons zaterdag niet mee. 

We zijn echt wel goed en dat moeten we dan in de komende competitie maar laten zien.

 

Annelies en Jan Alle