U bevindt zich hier: Home » Nieuws


Tornax nieuwsfeed!Tornax nieuwsfeed! |

Nieuws

31 december 2006

Mini's Tornax nationaal kampioen 2006


Tornax is NEDERLANDS KAMPIOEN

Op naar Hardenberg voor het Gesloten Nederlandse Kampioenschappen mini D jongens. Via een recreatieve route en gered door TomTom kwamen we om 20 minuten voor de eerste wedstrijd aan bij sporthal De Meet. Van een warming up was geen sprake en ook inspelen was niet toegestaan. Om de start nog te bemoeilijken was het de eerste punten nog niet duidelijk wat de lijnen van het veld waren. Onze aanvoerder Bas Brokking moest dit nog even aan de scheidsrechter vragen. Toen konden we echt beginnen. Maar van een slechte warming up bleek niets. We stonden inmiddels met 5-2 voor. Vele vraagtekens, goede spirit. De spelers kwamen dan ook goed uit de startblokken, de bovenhandse serve was scherp en Bart Klokman had van zijn (te) harde opslagen goed geleerd. De tegenstander Reflex uit Kampen had het nakijken. De eerste set werd gewonnen met 25-12. In de tweede set werd de draad goed opgepakt en konden we goed doorstomen naar de 15 punten. Toen was het tijd voor de time out van Reflex. Zij konden niet aan punten komen en de set werd makkelijk gewonnen met 25-8.

Om één uur stond de tweede wedstrijd op het programma. Aan de andere kant van het net vonden we ODI uit Midden Beers. Dit team zag er heel professioneel uit: Een inspeelshirt, een gesponserde sporttas, een grote supportersschare en veel kabaal. Toch was ook ons supporters aantal vergroot met de komst van Ineke, Dick en Erna. Het geluid ging goed tegen elkaar op en was een steun in de rug van onze spelers.

We hadden een fanatieke groep jongens tegenover ons staan. Bij het inspelen lieten ze al een staaltje zien. In de eerste set ging het lang gelijk op. Toch stond Tornax goed te ballen en nam brutaal het voortouw. Via een aantal formidabele ballen aan het net, een stabiele opslag en goed veldspel werd de eerste set binnen gehaald met 25-19. In de tweede set begonnen we weer op nul en in het eerste gedeelte probeerde ODI nog wel bij te blijven. Toch bleek dat naast onze goede opslag de doortik bal goed scoorde. Marieke Ooyman, Bas Brokking en Bart Klokman wisten hoog boven de tegenstander uit te komen met hun doortikbal en blok. De tegenstander was erg onder de indruk en kon hier weinig tegenover stellen. De eindstand van 25-13 liet geen twijfel over. Met vier punten uit twee wedstrijden is onze positie erg sterk in de richting van de kruisfinales.

 

De derde poule wedstrijd speelden we tegen Nesselande uit Cappelle.

Dit team had al in de andere wedstrijden laten zien dat ze zich niet op hun kop lieten zitten. Elke keer met 1-1 gelijk spelen. Dat was voor ons reden om te laten zien wat wij konden. Goed ingespeeld gingen we er tegenaan. Het begon aardig spannend. We bleven steeds dicht bij elkaar in de stand. De opslag wisselden enorm. Toch konden wij het spel overtreffen van de tegenstanders en wonnen we de eerste set met 25-18.

Toch kunnen we merken dat de spanning en de vermoeidheid toeslaat. Niet dat er minder goed gespeeld werd, maar de concentratie zakte af en toe wat weg. Wanneer er een foutje gemaakt werd kwam dat deze set harder aan dan andere sets.

In de time outs gaf Hans aan, de rust te moeten vinden en de ballen rustig in 3 keer te spelen.

Vervolgens werden de rally’s langer en vonden de tegenstanders ons achterveld.

Daar werden de punten gescoord door de tegenstander.

Gelukkig hadden we een goede opslag serie van Sjoerd en Bas die ons de punten weer terug gaven.

De blokkering aan het net van Marieke en Bart gaven druk bij de tegenstander.

Goede opslagen en geplaatste ballen brachten ons naar de overwinning. Met 25-20 trokken we ook deze set naar ons toe.

Dat betekent dat we kampioen zijn in de poule en door mogen naar de volgende ronde !!

Een topprestatie natuurlijk van onze mini’s!

Jammer genoeg laat het weer het niet toe om een frisse neus te halen. Dus in de pauze wordt er een krantje gelezen en flink ingedut door de supporters.

Maar doordat het programma vervroegd is kunnen we de kruisfinales spelen om 15.15 uur.

Kijken wat deze wedstrijd ons brengt.


In de kruisfinale wordt gespeeld tegen de nummer twee van de andere poule Dros Alterno uit Apeldoorn. Bij de Open Nederlandse Kampioenschappen, waarbij alle kinderen die de leeftijd van mini hebben mogen spelen, is deze vereniging eerste geworden. Een goede tegenstander dus en dat was in het veldspel goed te zien. Ze speelden erg sterk en technisch hadden ze een zeer goed opgebouwd veldspel. Er werd in drieeen gespeeld, er zat een mooi driehoekje in het spel en ze konden met gerichte bovenhandse ballen onze gaten goed vinden. We keken al geruime tijd tegen een achterstand aan en bij 21-16 moest de laatste time out worden aangevraagd. Alleen oppeppen en de energie uit alle hoeken en gaten van je lichaam halen om te proberen de set naar je toe te trekken. Van 21-16 naar 21-19. De coach van de tegenpartij wordt zenuwachtig en vraagt ook een time out aan. De tegenpartij haalt er een puntje bij maar Tornax scoort er drie. De tussenstand 22-22 en de spanning sluipt in de spelers en supporters van beide teams. Het geluid is oorverdovend. Het is stuivertje wisselen bij 23 punten. Dan hakt Renate Eenink de knoop door en plaatst een mooie bal in de verre hoek. De speler van Dros/Alterno komt er nog wel bij maar de bal spring tegen de zijwand. 24-23. Vervolgens een goed opslag van Sjoerd Koolschijn maar de midvoor van Dros plaatst in de rechter voorhoek in ons veld op de grond. 24-24. Een foute opslag van Dros maakt de stand 25-24. Na een goede opslag van Bart Klokman speelt de tegenstander de bal in het net. 26-24. De eerste set is binnen. De Apeldoornse spelers waren toch meer onder de indruk. In de tweede set ging het lange tijd gelijk op en onze speler wisten toch een lichte voorsprong vast te houden. In deze set was de spanning veel minder want boven de twintig punten kwamen we niet echt dicht meer bij elkaar. Deze set werd ook door Tornax gewonnen en wel met 25-22. De spelers van Dros/Alterno hadden duidelijk meer van deze wedstrijd verwacht want ze waren erg teleurgesteld. Wij dachten vooraf te moeten gaan strijden voor de 3e en 4e plaats maar wij stonden in de FINALE.

 

 

Tussen deze twee wedstrijden door werd een blessure van Renate behandeld door de voortreffelijke EHBO die met een fysiotherapeut en een sportverpleegkundige aanwezig waren. Haar knie werd voorzien van de nodige tape en verband en de druk op het kraakbeen van de knieschijf werd hierdoor verminderd. Pijnvrij de finale in en geen kans dat de blessure erger zou worden.

 

Inmiddels was onze tegenstander van de finale bekend. Peize heet de club. Het team straalde zelfvertrouwen uit en had een aantal fanatieke begeleiders. De spelers wisten wat er op het spel stond. Wij als kleine vereniging uit de Achterhoek hadden onze doelstelling voor deze dag al ruim gehaald. Wij wilden de prestatie van vorig jaar minimaal herhalen of beter eindigen. We stonden in de finale. De bijgestelde doelstelling was de derde plaats, maar we stonden al in de finale. Een tweede plaats is ver boven die verwachting dus de spelers konden vrij spelen. Dat dit tijdens de wedstrijd zou veranderen wisten we toen nog niet.

Tijdens de eerste set zagen we gelijk dat deze vier spelers heel goed konden volleyballen. De reddingen die ze deden, de manier waarop ze verplaatsten, het goede veldspel en de aanvallen van diverse speelster maakten grote indruk op onze spelers. De achterstand en de eerste set was groot, maar niet te groot. We liepen zo’n zes punten achter en sukkelden zo naar de 15 punten. Peize stond inmiddels op 21 punten dus die keken al uit naar de 25 punten. Waar onze spelers het vandaan haalden zal nooit bekend worden. Maar ook hier werd de factor geluk en een ijzersterk willen gecombineerd in een eindsprint die ook deze coach deed vluchten in twee beschikbare time outs. Het mocht niet baten want ook hier was een bloedstollende finale aan de gang. Vechtend voor elk punt. Gaan voor elke bal en het spel neerleggen bij de tegenstanders waren de motto’s tijdens deze titanenstrijd. Deze survival of the fittest werd uiteindelijk gewonnen door onze spelers uit Ruurlo met 26-24.

Even ontdaan was Peize wel. Maar door de professionele begeleiding werd al weer gauw het verstand op winnen gezet en heel zelfverzekerd, met toch wel een klein deukje, begonnen de spelers van Peize aan de tweede set. Bij Tornax was dit erg anders. Uitgelaten was de overwinning onderling gevierd en ook de supporters vierden de setwinst als het behalen van het kampioenschap. Dartelend werd er van speelhelft gewisseld en deze euforie duurde net iets te lang. Vooraf als doelstelling; we willen wel meer dan 10 punten scoren! En dan dit. In de tweede set keken we dus al gauw tegen een grotere achterstand aan en deze afstand leek wel te groot. Toch kwam Tornax in het tweede deel van deze set nog redelijk terug, maar het bleek te laat. Peize won de set met 17-25.

Bij gelijkspel wordt er een derde set tot 15 punten gespeeld. De spelers van Tornax wilden graag starten met het publiek in de rug. Na de toss mochten wij aan onze favoriete kant beginnen. Peize bleek hun sterke spel door te zetten en toen we in de laatste set van helft gingen wisselen stonden onze spelers met 4-8 achter. Weer met het zicht op onze supporters die probeerden onze spelers boven hun eigen grenzen te laten uitstijgen. En wat er in het laatste gedeelte van deze set gebeurde staat in geen enkel draaiboek. Tornax komt stap voor stap dichterbij. Van 4-8 naar 6-8 naar 6-10, 7-10, 8-10, 9-10 en 10-10. Weer op gelijke voet. Hoe het vervolgens 12-11 voor Tornax werd weten zelf nauw betrokkenen niet meer. Er ging iets over een foute telling, een scheidsrechter die beslissingen nam, supporters die tot aan de scheidsrechtersstoel kwamen en zich heel fel bemoeiden met de telling en als laatste de coach van de tegenstander die een time out aanvroeg. Tornax stond voor een mirakel. In de finale van het Gesloten Nederlandse Kampioenschap, in de derde set met 12-11 voor. Een tegenstander waarvan de begeleiding het stoom uit de oren kwam en wij heel rustig 30 seconden kregen om te praten over de laatste paar punten. De opslag van Bas via een speler uit 13-11. De opslag van Bas, een goede ralley van de tegenstander, van de grond gehaald door Renate over het net gewerkt door Bart en de Prius speelt uit 14-11. Volgende ralley spelen wij in het net 14-12. Opslag Peize, een ralley bij Tornax, een ralley in het achterveld van Peize en de bal komt niet meer over het net. 15-12 voor Tornax. GEWONNEN. Tornax is NEDERLANDS KAMPIOEN. Een groot feest. Direct na de wedstrijd werden de kampioenen gehuldigd en aanvoerder Bas Brokking mocht de kampioensbeker in ontvangst nemen. Ook had het bestuur van volleybalvereniging Tornax gezorgd dat de spelers en coach in de bloemetjes werden gezet. Toepasselijke oranje rozen die het geheel in een mooi kleurrijk geheel plaatsten. Tornax Kampioen. Deze spelers hebben het hoogste gehaald wat voor deze leeftijdsgroep te halen is. Het is een groot compliment naar de spelers, begeleiding en supporters dat ze allemaal zoveel energie hebben gestoken in ons geliefde volleybalspel, ieder op zijn eigen wijze.