U bevindt zich hier: Home » Nieuws


Tornax nieuwsfeed!Tornax nieuwsfeed! |

Nieuws

19 december 2010

Meisjes A zorgen bijna voor megastunt!


Gisteren stonden de voorrondes voor de openclub kampioenschappen voor meisjes A op het programma. Zeg maar een soort van Nederlandse Kampioenschappen voor meisjes tot 18 jaar.

De poules voor de voorronden deelt de NEVOBO in op basis van 'ranking'. En deze ranking is gebasseerd op basis van het niveau waarop de deelnemende meisjes spelen. Met uitzondering van Marieke (dames 2e klasse) spelen alle speelsters van het Tornaxteam in de tweede klasse van de meisjes A-competitie. En dat betekent dat we waarschijnlijk met het laagst gerankte team aan de voorronden meespeelden.

Een aantal meisjes had dan ook twijfels over deelname. Hebben we daar wel iets te zoeken ? Gaan we niet voor spek en bonen meespelen? De trainers hadden er wel fiducie in. We spelen weliswaar in de tweede klasse, maar het team heeft wel degelijk kwaliteiten.

Om in de woorden van PP te schrijven. Tornax was de ONDERHOND. U merkt dat we zelfs onderhond in hoofdletters schrijven. Gezien het barre winterweer vertrokken we zaterdagochtend om half negen in optocht naar Nijmegen alwaar we in de hal van VoCASA moesten spelen.

Aldaar gekomen bleken we te starten met hindernissen. De ballentas lag nog in de achterbak van Ruud zijn auto in Ruurlo en het liberoshirt lag nog bij Annemieke thuis. We hebben snel het inspeelshirt van Romy omgetoverd naar liberoshirt. Waar een stukje tape en schaar al niet goed voor zijn! Daarna snel inspelen voor de eerste wedstrijd tegen ODI uit Middelbeers. Gelukkig waren we slim geweest en hadden Renate tot aanvoerder gebombardeerd. Renate heeft namelijk het tossen tot kunst verheven en wist in de competitie alle tosses te winnen. En met zelf opslaan de wedstrijd beginnen is altijd leuk. Maar tot ons verdriet verloor Renate de toss (overigens wist ze daarna van schrik geen 1 toss meer te winnen ??). De wedstrijd begon ook nog eens 'ludiek' toen de scheids kwam melden dat de opstelling niet klopte. Wat bleek: twee meisjes hadden van shirt geruild en dat stond uiteraard niet op het wedstrijdbriefje.

Een start met hindernissen. En binnen een vloek en een zucht stonden we met 8-3 achter. Of dit kwam door de verloren toss of de geruilde shirts? Ik weet het niet maar de kopjes gingen gelijk al hangen en je zag de speelsters denken: zie je wel, wat doen we hier. Een time out moest de neuzen weer in de goede richting zetten. En dat gebeurde en hoe! We wisten de achterstand met goed spel in te lopen en de rest van de eerste set ging het gelijk op. Zo rond de 20 wisten we met een demarrage de set naar ons toe te trekken. 1-0 voor, dat is altijd lekker. En in de tweede set gingen we door waar we in de eerste set gebleven waren. Goed spel en ODI heeft niet echt een kans gehad. De set wisten we redelijk eenvoudig te winnen en de eerste overwinning was een feit.

En dat was een opsteker. Winst of verlies maakt nogal wat uit en in ieder geval bij ons team. Echte tegenslag zijn we in de competitie niet gewend en leidt nog wel eens tot een verkeerde reactie. We speelden dus niet voor spek en bonen en dat deed het team goed. Tevens zagen ze de andere ploegen in de poule spelen en zagen dat er kansen lagen. De trainers zagen dit gebeuren en de mogelijkheid voor het halen van de kruisfinales waren vrij reeel.

De tweede wedstrijd tegen VCV uit Varsseveld was op voorhand een zware pot. Twee meisjes die promotieklasse spelen en 5 uit de eerste klasse dames. Een sterk team dus en dat bleek in de wedstrijd. Zowel in de eerste als tweede set niet echt een kans gehad en we verloren met 25-11 en 25-13. Geen man overboord, de nederlaag was ingecalculeerd. De punten moesten gehaald worden in de twee laatste poulewedstrijden.

Na een rustpauze van een uur begon de derde wedstrijd tegen Smash uit 's Heerenberg. De eerste set werd er niet geweldig gespeeld, maar toch wisten we de set redelijk eenvoudig naar ons toe te trekken. Ook de tweede set was niet top. Smash zocht de gaten in onze verdediging en vond die regelmatig. Het bleef gelijk opgaan tot het laatst en op het nippertje verloren we de set. Een 1-1 stand dus. Een voordeeltje was dat in het onderlinge resultaat we een puntenvoorsprong hadden die belangrijk kon worden in de strijd om de derde plaats.

Geen rustpauze deze keer. Gelijk weer aan de bak tegen AAA Bovo uit Aalten. Een sterk team met veel lengte en slagkracht dat zelfs een Duitse coach had ingevlogen om de club naar de tweede ronde te loodsen. Toch bleef de wedstrijd spannend tot het einde. In beide sets was er sprake van een gelijkopgaande strijd die twee kanten op kon gaan. We gaven echter te vaak een cadeautjes weg aan de tegenstander. En op dit niveau weten de tegenstanders daar wel raad mee. En of dit ervaring is of misschien een beetje vermoeidheid, Bovo won beide sets met een klein verschil. Het resultaat was echter wel dat we derde werden in de poule op basis van onderling resultaat tegen de nummers 4 en 5.

En dat betekende dat we gelijk erna de derde wedstrijd in drie uur moesten spelen. De kruisfinale tegen de nummer 2 van de andere poule. Bij een aantal speelsters was het licht al aan het uitgaan en dit lieten ze ook duidelijk merken. Met afgezakte schouders en een blik op onweer liepen ze naar het veld. De moraal om deze wedstrijd nog te spelen was niet bij iedereen aanwezig. En dat was zelfs zo duidelijk dat speelsters van de tegenpartij lachend vroegen of ze de overwinning konden krijgen!  Ik wil de speelsters die het wel wilden niet tekort doen natuurlijk, die waren er ook, maar we lieten daar niet echt zien een team te zijn.

Dan de kruisfinale. Tegenstander was Halley uit Wehl en die kunnen er wel wat van. Twee meisjes uit de promotieklasse en de rest uit de eerste en tweede klasse damescompetitie. Met twee midspeelsters als kanonnen die ook nog eens de bal in elk denkbaar gaatje kunnen prikken. Tot onze grote verrassing begonnen we de set overweldigend. Waar de meisjes het vandaan haalden is me nog steeds een raadsel, maar we stonden als tijgers te ballen. Natuurlijk knalden de midspeelsters van de tegenstander er wel eens een bal in bij ons, maar zelf lieten we ook heel wat zien. Er werd geweldig gespeeld en uit alle hoeken en standen gescoord. Ondanks de vermoeidheid speelden we veruit de beste set van het toernooi. Op 23-22 en 23-23 kregen we twee opgelegde kansen om op setpoint te komen. Maar onervarenheid en een beetje geluk bij de tegenstander zorgde ervoor de we de punten niet konden pakken. En een Cruijffiaans gezegde luidt dan: Als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dit wel. We verloren de set met 24-26.

En daarmee ging letterlijk het licht uit. De knollen waren op en op het tandvlees speelden we de tweede set uit. De midspeelsters van Halley deden ons overal pijn en legden de bal neer waar ze wilden. Deze set verloren we met 25-16 (ik weet de score niet eens meer). Helaas, bijna voor een stunt gezorgd, maar eervol gestrand in de kruisfinale.

En daarmee moeten we de meiden complimeteren. Ze hebben vanuit hun kwaliteiten goed tot zeer goed gespeeld en het op papier veel betere teams als Halley erg moeilijk gemaakt. Ze kunnen dus wel volleyballen. Als ze dat zelf ook gaan geloven en dit gaan uitstralen dan is er nog veel meer mogelijk. En let wel: de maximumleeftijd voor deelname was 18 jaar. Tornax speelde met een team dat gisteren gemiddeld 16 jaar en 167 dagen oud was !!! Op naar de jeugdbekerwedstrijd in januari.

 

Ruud en Jan Alle